Sådan gennemfører jeg oftest en jobsamtale
Rekruttering og jobsamtale spørgsmål
Disclaimer: Lad mig det være sagt med det samme – jeg er ikke rekrutteringsekspert. Men jeg har en holdning til, hvad der har fungeret rigtig godt for mig.
Min baggrund er, at jeg via mit job har gennemført mere end 500 jobsamtaler, læst mange tusinde ansøgninger, øvet rigtig mange jobsamtale spørgsmål og også ansat rigtig mange mennesker.
Jeg synes det er fedt at opleve, hvor mange dygtige mennesker vi har her i landet. Alle har en spændende historie, og en årsag til, at de netop sidder her og søger det job, som er slået op.
Når samtalen går i gang, der er budt på vand eller kaffe og vi lige har sat os tilrette, starter jeg først og fremmest med en præsentation af mig selv – men ikke virksomheden. Jeg fortæller helt kort om min baggrund og hvad jeg laver i den stilling, jeg har nu.
Jeg prøver at holde stemningen så hyggelig som mulig, og prøver ikke på nogen måder, at overgøre min evner. Tænk lige`, at sidde over for en, der sidder og praler af alle sine meritter, hvis man selv er nyuddannet…?
Min holdning er også, at introduktionen skal gå lynhurtigt, fordi min erfaring er, at kandidaten nemmest kommer af med sin nervøsitet, hvis vedkommende får lov at tale med det samme.
Selve introen
Så begynder selve interviewet og de jobsamtale spørgsmål, som jeg oftest stiller:
”Nu vil jeg rigtig gerne høre noget mere omkring dig. Jeg vil gerne have et helhedsindtryk af dig som person. Derudover når du gennemgår dine erfaringer, vil jeg gerne høre, hvordan du ser de erfaringer du har fået, brugt i det job, som du søger her.”
Jobsamtale spørgsmålet viser for mig kandidatens evne til at strukturere og sammensætte en fortælling. Det giver kandidaten mulighed for at komme bredt omkring. Nogle starter med at fortælle om deres seneste job. Andre er mere strukturerede.
Jeg foretrækker personligt godt lide kandidater, der går lidt tilbage i tiden og fortæller hvordan, der i forskellige jobs, bliver bygget flere og flere erfaringer på. Starter man med seneste job, så går man hurtigt i stå i sin fortælling, og dermed bliver det kort samtale, fordi kandidaten løber tør for ord.
Er det kandidatens første job, så vil studiejobs, samt projekter på en eventuel uddannelse, være stedet at starte.
De næste interview spørgsmål
De næste jobsamtale spørgsmål er lidt mere situationsbestemt efter, hvem kandidaten er, og hvordan første spørgsmål er gået. Udover at udfordre kandidaten lidt på deres faglighed, så stiller jeg oftest disse jobsamtale spørgsmål, for at få et indblik i selve personen.
”Hvis din chef skulle sætte ord på dig som person. Hvordan vil chefen så beskrive dig?”
Jeg synes det er et godt jobsamtale spørgsmål, og jeg får på den måde kandidaten til at reflektere over, hvordan andre opfatter kandidaten. Er det en chef, som har afskediget kandidaten, så kommer det oftest frem. Det viser også om kandidaten har tendens til at tale mindre godt om sin tidligere arbejdsplads, hvilket ikke efter min mening hører til.
”Hvis du bliver placeret på et kontor – hvem er du så? Den larmende, den koncentrerede, den sjove..”
Det giver et billede af om kandidaten er social, lidt introvert eller andet.
”Har du set værdierne på hjemmesiden, og hvilke af værdierne kan du bedst spejle dig i – og hvilken værdi kan du mindst spejle dig i?”
Jeg er kæmpe fortaler for værdier, og for mig er det vigtigt, at der er overensstemmelse mellem hvordan virksomheden og kandidaten matcher på værdierne.
”Hvilken stemning følte du, da du kom ind i virksomheden? Virker stemningen rar, virker kollegaerne imødekommende?”
Kan man fornemme en god stemning, og kan man lide klimaet i virksomheden, vil man typisk passe godt ind.
Sidst slutter jeg gerne af med jobsamtale spørgsmålet:
”Hvordan synes du samtalen er gået?”
Det er et jobsamtale spørgsmål jeg først er stødt på for nyligt. Men er et ret uventet spørgsmål og viser også lidt om kandidatens motivation efter samtalen, om kandidaten ønsker at gå videre.
Disse spørgsmål giver mig et godt indblik i profilen, som bakkes op om mere standard jobsamtale spørgsmål. F.eks. vil et spørgsmål om styrker og forbedringspotentialer også ofte komme op.
Rekruttering på timebasis
Har du brug for hjælp til at ansætte de rigtige digitale medarbejdere, men ønsker måske ikke det helt store rekrutteringssetup, så kontakt DCEO på 93 91 91 22
for et uforpligtende tilbud.
Vi hjælper med hele processen:
– Screening af ansøgninger
– Jobsamtaler
– Udvælgelse