Er din virksomhed forberedt mod hackere..
Ramt af ondsindede hackere..
Mandag d. 15. marts 2021 blev virksomheden Mogens Daarbak A/S lagt ned af en ondsindet hackergruppe.
Virksomhedens overlevelse var i fare og kun med hjælp fra ihærdige medarbejdere samt hjælp udefra, lykkedes det virksomheden hurtigt at komme på fode igen.
Hvad ville du gøre, hvis du blev hacket?
» Ved du hvem du skal ringe til, hvis I bliver hacket?
» Har I en beredskabsplan?
» Vil I betale løsepenge, for at få jeres data igen?
» Hvor hurtigt kan I være I drift igen efter et angreb?
Vil du have forståelse af, hvad der kan ramme en virksomhed, når det går galt?
Vil du samtidig gerne have inspiration til, hvad du bør få styr på i din virksomhed med det samme? Læs videre herunder.
(Vidste du: Mange bestyrelser er ikke klar over, at det er ansvarspådragende, ikke at have taget stilling og behandlet emnet cybersikkerhed.)
Mandag d. 15. marts kl. 20:01
To medarbejdere er på arbejde sent mandag aften d. 15. marts.
Pludselig genstarter den ene computer. Da velkomstbilledet kommer til syne, virker adgangskoden ikke længere. Kort tid efter genstarter den anden computer. Det samme gælder her – adgangskoden virker ikke længere. De to medarbejdere beslutter sig for at kontakte IT.
IT er heldigvis hurtigt på stedet og finder ud af, at en Ransomware er i gang med at kryptere hele serverparken. Alt udstyr bliver hurtigt lukket ned og direktionen indkaldt.
Ved nærmere gennemgang og analyse af serverne denne mandag nat, viser det sig at alt tilgængeligt backup er blevet slettet. Der ligger kun en fil med en instruks fra hackerne…
I filen står der: ”Betal løsepenge eller du får aldrig dine data at se igen….”
Herefter begynder et stort arbejde med involvering af Datatilsynet, politianmeldelser, krav om betaling af 1.6 mio. til hackergruppen – men ikke mindst et kæmpe arbejde for at få virksomheden i drift igen hurtigst muligt.
Se rekonstruktionen af forløbet i videoen herunder…
Rekonstruktion af forløbet
(Video produceret af studerende fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole.)
Ovenstående video er en rekonstruktion af et cyberangreb, som har ramt en større dansk virksomhed. Forløbet viser hvad der sker internt i en virksomhed, når den bliver ramt. Herunder også hvad man kan gøre for at sikre sig bedre. Tesen med denne video er, at når en større dansk virksomhed, som egentlig har mere eller mindre styr på sikkerheden, men alligevel kan blive ramt af ransomware og hackere, så vil andre virksomheder også kunne. Derfor er formålet at lade dig trykprøve din virksomhed, om sikkerheden er i orden. Husk det er et bestyrelses- og direktionsansvar – og ikke IT afdelingen alene – at sikre, at sikkerheden er i orden.
Vil du være bedre forberedt mod hackere i din virksomhed?
Ved du hvem du skal ringe til, hvis jeres virksomhed oplever et hackerangreb?
Hvis du er i tvivl, så vil det være en god ide at finde ud af det. Det er nemlig på godt Nordjysk “træls”, ikke at have forberedt sig, når ulykken sker.
Jeg vil meget gerne hjælpe med at give din virksomheds direktion eller bestyrelse et indblik i hvad der kan ske. Men også nogle helt konkrete praktiske råd til, hvad I bør overveje og forberede.
Et møde eller indlæg omkring det på ca. 1-2 timer koster kr. 7.500,- + transport.
Kontakt mig på telefon 93 91 91 22 eller kristian@dceo.dk for at høre mere..